PMS kleuren

Op 14 februari 2024

        

Wat zijn PMS kleuren

PMS is de afkorting van Pantone Matching System. Dit is een kleursysteem waarin elke PMS kleur uniek genummerd is. Deze nummering zorgt ervoor dat elk project, bijvoorbeeld het drukken van visitekaartjes of flyers, nooit van elkaar afwijkt in kleur.

Dit is dan ook de reden dat dit kleursysteem vooral wordt gebruikt door drukkerijen en grafisch ontwerpers. Alle PMS kleuren hebben een eigen identificatienummer, zoals bijvoorbeeld PMS 286 (helder blauw), PMS 186 (helder rood) of PMS 354 (helder groen). Door gebruik te maken van deze codes maakt het niet uit welke druktechniek, printer of drukpers je gebruikt, deze kleur blijft hetzelfde.

De tegenhanger van deze kleurvoering is het zogenaamde cmyk principe. Met de kleuren Zwart(K), Cyaan (C), Magenta (M) en Yellow (Y) kunnen alle kleuren worden gemengd. Drukwerk bestaat uit cmyk of uit pms-kleuren.

PMS kleuren:

PMS kleuren spelen een belangrijke rol in marketing en branding. Hoewel het verschil in kleur misschien niet zo opvalt bij het afdrukken van een enkele poster, wordt het een heel ander verhaal wanneer je denkt aan het drukken van drukwerk in grote oplages zoals posters, flyers, etiketten of bedrijfslogo's.

Bij grootschalige reclame drukwerk of horeca drukwerk projecten wordt de nauwkeurigheid van de kleuren opeens veel belangrijker. Om op grote schaal consistent de visuele uiting van jouw merkidentiteit aan te kunnen houden is het belangrijk dat alle items identiek aan elkaar zijn. Dit geldt uiteraard niet alleen voor drukwerk en pms kleuren maar ook voor je digitale campagnes of website.

PMS kleuren en een herkenbare huisstijl gaan altijd hand in hand. Hoewel de kleuren door middel van het gebruik van de PMS-kleurcodes identiek aan elkaar zijn, zullen ze er niet altijd hetzelfde uitzien. Dit komt omdat er veel gebruik wordt gemaakt van verschillende druktechnieken en verschillende materialen en papiersoorten. Het absorberen van inkt speelt hierin een grote rol. Pantone heeft dit grotendeels opgelost door de kluren weer te geven in een Coated (C) versie en een Uncoated (U) versie. Beiden zijn terug te vinden in de kleurenwaaiers. Wanneer je voor een project een grote oplage moet drukken is het belangrijk om hier rekening mee te houden. In dit geval is het verstandig om gebruik te maken van één vaste drukkerij met een vaste papiersoort en inkt.


PMS kleuren achterhalen

Start je een nieuw project zoals een evenement of een promotieactie? Dan is het belangrijk om een duidelijke keuze te maken voor één of meerdere PMS kleuren. Zo weet je zeker dat je een consistente output krijgt. Vooral voor bedrijven en merken is het belangrijk dat alle logo's, marketingmateriaal en andere visuele elementen exact van de juiste kleur zijn. Hiermee creëer je een professionele uitstraling en een duidelijke merkidentiteit.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een PMS kleur van een bestaand project wilt achterhalen. In dit geval kan je gebruik maken van een PMS-kleurenwaaier. Hiermee zoek je exact de kleur uit die matcht. Het kan echter een uitdaging zijn om de exacte overeenkomst handmatig te vinden door de kleurwaaier naast het bestaande ontwerp te leggen. Het kan daarom ook gemakkelijker, bijvoorbeeld via deze tool. Deze website maakt gebruik van afbeeldingsanalyse om de opgegeven PMS kleur te identificeren die voorkomen in een afbeelding. Het enige wat je hoeft te doen is een afbeelding uploaden en de tool zal de kleuren detecteren en overeenkomende PMS-codes genereren. Dit maakt het reproduceren van bestaande kleuren veel eenvoudiger maar vooral ook sneller. Let op dat het weergeven van een PMS kleur op je beeldscherm nooit accuraat is. Deze kleur zal namelijk weergegeven worden als RGB kleur.

Pantone kleurenwaaier

PMS-kleurcodes zijn alfanummerieke identificaties die elke PMS kleur uniek maakt. Deze codes zoals PMS 347 of PMS 032, worden gebruikt om specifieke kleuren te communiceren en reproduceren bij bijvoorbeeld drukwerk en grafisch design. Door de juiste kleurcodes te gebruiken kunnen ontwerpers en drukkerijen ervoor zorgen dat de gewenste kleur nauwkeurig wordt gedrukt op het uiteindelijke product.

PMS kleuren in drukwerk

PMS-kleuren spelen een belangrijke rol in drukwerk. Of het nu gaat om visitekaartjes, briefpapier of menukaarten, het gebruik van PMS kleuren zorgt voor consistentie en nauwkeurigheid in de kleurweergave van je merk. Door te werken met PMS kleuren kunnen drukkerijen de exacte kleur drukken, ongeacht de druktechniek. Dit zorgt voor hoogwaardig drukwerk dat voldoet aan de eisen van de klant.