Veelgestelde vragen

Op deze pagina geven wij uitleg bij de diverse veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, aarzel dan niet en neem contact met ons op.
Algemeen

Onze contactgegevens kun je terugvinden op de contactpagina.
De belangrijkste gegevens vind je ook hieronder:

PRINTIS
Mercatorweg 18
6827 DC Arnhem
Telefoon: 026-4437670
Email: info@printis.nl

Op onze site staat een groot deel van ons assortiment online. Als grafisch specialist weten wij als geen ander dat een deel van de wensen van onze klant maatwerk zal zijn. Dit grafisch maatwerk kan helaas niet in een site samengevat worden omdat het aanbod en de verschillende mogelijkheden simpelweg te groot zijn. Heb je een maatwerk vraag, neem dan contact met ons op. Wij brainstormen graag met je wat betreft mogelijkheden en adviezen in print en drukwerk.

Het A-formaat papier; het A-formaat is het meest standaard gebruikte papierformaat in Europa. Deze standaard wordt ingegeven door de verhouding waarin de lange gehalveerd wordt en de verhouding van de lange en korte zijde gelijk blijft. Een voorbeeld hiervan is het formaat A4=210x297mm. Als je naar het formaat A5 gaat dan zal de lange zijde gehalveerd worden naar 148mm (afgerond). Hierdoor ontstaat nu het formaat A5=148x210mm.

Hieronder de tabel van A-formaten:

A0 formaat
1189x841 mm
A1 formaat
841x594 mm
A2 formaat
594x420 mm
A3 formaat
420x297 mm
A4 formaat
297x210 mm
A5 formaat
210x148 mm
A6 formaat
148x105 mm
A7 formaat
105x74 mm
A8 formaat
74x53 mm

Alle A-formaten

Full colour bedrukking en CMYK

De grafische term full colour is eigenlijk een wat vertekenende term. Exact vertaald geeft het aan volledige (veel) kleuren maar deze volledige kleurengamma worden opgebouwd uit maar 4 kleuren. Dit zijn de drukkleuren cyaan, magenta, yellow en black. Afgekort zijn dit de CMYK kleuren, waarbij de K voor black staat. Het percentage per kleur geeft een bepaalde opbouw weer. Zo zal 100% yellow en 100% magenta de kleur rood weergeven.

RGB

RGB kleuren worden gebruikt voor bronnen die zelf licht produceren zoals een beeldscherm. De kleuren Rood-Groen-Blauw zorgen, door middel van additieve lichtmenging voor een vertoning van de ingegeven kleur. Voor drukwerk kan je deze kleuren “helaas” niet gebruiken vandaar dat wij je vragen deze om te zetten naar de hierboven omschreven CMYK waarden.

Bestandstypen

Het opmaken of ontwerpen van je drukwerk kan in verschillende programma’s. Indesign is hier het beste voorbeeld van maar natuurlijk zijn er meer programma’s. Hieronder vind je een omschrijving van de verschillende bestandstypen;

.pdf – algemeen bestand waarbij brondocument behouden en zichtbaar blijft
.jpg – digitale afbeelding geschikt voor print en web
.tiff – pixelbestand voor opslag zoals foto’s
.png –digitale afbeelding geschikt voor web
.gif – digitale afbeelding geschikt voor animatie
.eps – nog te bewerken grafisch vector bestand
.indd – bestand afkomstig uit Adobe Indesign
.ai – bestand afkomstig uit Adobe Illustrator
.psd – bestand afkomstig uit Adobe Photoshop

Het liefst ontvangen wij een .pdf bestand van je maar als dit lastig of zelfs onmogelijk is dan kan je contact met ons opnemen. Wij doen er alles aan om je bestanden tot mooi drukwerk te laten worden. Zelfs als je alleen maar een Microsoft Word bestand hebt, zullen wij je verder helpen.

Rillen en/of vouwen

Bij Printis kiezen wij ervoor om alleen maar voor kwaliteit te gaan. Niet de snelste of goedkoopste werkwijze staat bij ons bovenaan maar de tevredenheid over onze producten. Een voorbeeld hiervan is het feit dat wij bijvoorbeeld onze folders al rillen vanaf 150 gram. Deze ril zorgt ervoor dat een folder mooiere gevouwen wordt en niet breekt in de rug van de gedrukte folders.

Onze producten
Onze algemene voorwaarden staan overzichtelijk weergegeven op de Algemene voorwaarden pagina van Printis. Deze zijn uiteraard ook op aanvraag beschikbaar. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice of je directe contactpersoon.

Op onze site printis.nl bieden wij producten aan welke redelijk standaard weergegeven kunnen worden. Als grafisch specialist weten wij maar al te goed dat deze zogenaamde standaard producten maar een klein deel zijn van het totale assortiment. Al 20 jaar lang begeleiden en produceren wij grafisch maatwerk. Waar de gemiddelde online drukkerij het liefst de standaard producten verkoopt, willen wij graag onze passie voor print aanwenden om je ook met maatwerk drukwerk verder te helpen.

Een volledig overzicht van onze online producten vind je op onze producten pagina.

Bij Printis heb je de mogelijkheid om 1 exemplaar van je drukwerk te bestellen. Ook kan je bij ons onze sample box aanvragen. In deze map zitten diverse drukvoorbeelden waar je de diverse papiersoorten terug kunt vinden. Ook worden hier de verschillende soorten laminaat in weergegeven.
Het bestelproces
Bij ons betaal je de prijs die op het scherm getoond wordt. Geen verrassingen achteraf, gewoon transparant weergegeven. Als je kiest voor de Ideal betaling dan zijn hier ook geen extra kosten aan verbonden. Ben je vaste klant bij ons en heb je de mogelijkheid om op rekening te betalen dan zijn hier ook geen extra kosten aan verbonden. Voor ons een bewuste keuze omdat wij samenwerking waarderen en een samenwerking nooit op wantrouwen gebaseerd kan zijn.
Eigenlijk is dit bij Printis onmogelijk, je kan bij aantallen je gewenste aantal ingeven. En geeft dit toch een probleem dan kan je natuurlijk contact met ons opnemen. Wij zorgen er dan voor dat je gewenste aantal door ons gedrukt gaat worden.

Bij ons bestel je je drukwerk in 3 eenvoudige stappen.

 1. Kies je product en doorloop de opvolgende stappen
 2. Rond je bestelling af en kies de betaalmethode
 3. Upload je digitale bestand en rond af

Na je afronding ontvang je van ons een bevestiging en is je bestelling compleet.

Ja, om je drukwerk op de juiste manier te kunnen versturen en de factuur goed te kunnen maken hebben wij je gegevens nodig. Wij gaan zeer zorgvuldig met deze persoonlijke gegevens om. Zie privacy pagina.
Bestanden aanleveren

Het liefst ontvangen wij .pdf bestanden van je. Met deze bestanden kunnen wij je drukwerk met zekerheid op de juiste wijze produceren. De volgende type bestanden kan je bij ons uploaden t/m een bestandsgrootte van 100 mb;

.pdf
.psd
.ai
.eps
.jpg
.png
.tiff

Je drukwerk bestanden lever je aan nadat de betaling is afgerond. Na de betaling is er een upload mogelijkheid. Je kunt bestanden uploaden van maximaal 100 mb.
Printis controleert je bestanden zorgvuldig. Mocht er iets mis zijn met deze bestanden dan nemen wij uiteraard contact met je op en adviseren hoe deze aan te passen.

Je drukwerk maken van gekleurd papier en drukken met witte inkt geeft een ontzettend gaaf effect. Hieronder leggen wij je uit hoe je de bestanden gereed maakt voor het drukken hiervan. Wij adviseren je om deze bestanden op te maken in Adobe Indesign, stap voor stap leggen wij je uit hoe dit in zijn werking gaat.

Opmaak bestanden met witte inkt in Adobe Indesign

 • Open een nieuw of bestaand bestand die je wilt omzetten naar een bestand geschikt voor het drukken met witte inkt.
 • Ga via de menubalk naar het kleurvlak voor het kiezen van een vulling en kies ervoor om een nieuwe kleurstaal toe te voegen..
 • Kies bij kleurtype: Steun, kleurmodus: CMYK, en Staalnaam: White. Het is heel belangrijk dat de naam exact als White wordt benoemd.
 • Kies een kleur waarmee je later in de PDF de witte inkt kunt zien en herkennen.
 • Ga via de menubalk naar Bestand>Exporteren en sla het bestand op als PDF en kies bij het tabblad Utvoer>Kleuromzetting: Geen omzetting.
 • De PDF is nu opgemaakt uit wit en gereed om te drukken met witte inkt.

Bestandscontrole met Adobe Acrobat Pro

 • Ga naar Afdrukproductie>Uitvoervoorbeeld en beweeg met je muits over het ontwerp om te zien uit welke kleur of steunkleur je ontwerp bestaat.
 • Nu zie je in de laag die je als steunkleur de naam White hebt meegegeven, het percentage wit (White) waaruit je bestand en ontwerp bestaat.


Levering
Bij Printis worden al onze prijzen weergegeven inclusief één verzendadres. Mocht je meerdere verzendadressen wensen, neem dan contact met ons op.
Ja natuurlijk kan dit. Geef dit bij je bestelling aan en wij zorgen ervoor dat je drukwerk op tijd klaar staat.
Tijdens het bestelproces wordt er een gewenste leverdatum aangegeven. Voor veel producten hanteren wij een levertijd van één werkdag, en natuurlijk zonder meerkosten. En heb je het drukwerk nog sneller nodig, neem dan contact met ons op. Wij zullen al het mogelijke voor je in gang zetten.
Klacht

Wanneer je toch niet helemaal tevreden bent dan horen wij dit graag. Wij bieden een 100% tevredenheidsgarantie en zullen er alles aan doen om je tevreden te stellen.

Heb je een klacht, laat het ons weten en neem contact met ons op.

Papier

HV mc glans of gloss is een gestreken papiersoort. Dit houdt in dat het papier voorzien is van een soort krijtlaag. Deze laag wordt licht afgeslepen (gestreken), waardoor het papier meer glans krijgt. De mate van slijpen geeft de mate van glans weer. Om de glans te krijgen wordt het papier redelijk extreem geslepen. Ook heeft het materiaal een vilt- en een zeefzijde. Deze is vrijwel niet zichtbaar door de coating maar wel degelijk aanwezig.

HV mc glans wordt veel gebruikt voor flyers , folders en posters

HV mc mat is een gestreken papiersoort. De term gestreken geeft aan dat het papier is voorzien van een coating c.q. strijklaag die daarna geslepen wordt., in dit geval mat geslepen. Het materiaal heeft een vilt- en een zeefzijde maar door de coating zal deze niet zichtbaar zijn. Het wordt veel gebruikt in boeken en brochures. Foto's en afbeeldingen worden mooi weergegeven en teksten blijven, zonder schittering, goed leebaar.

Houtvrij offset oftewel HV offset is een ongestreken papiersoort. Dit houdt in dat het papier niet voorzien wordt van een strijklaag. De uitstraling is dan ook een zeer natuurlijke en mat. Inkt zal ook iets meer "wegzakken" in het materiaal waardoor het een mooie en neutrale weergave laat zien van je ontwerp.

Houtvrij offset wordt veel gebruikt voor briefpapier, visitekaartjes en entreekaarten. Wij vinden een folder drukken op Houtvrij offset ook heel erg mooi en opvallend.

Natuurkarton wit is een hagelwitte, stevige en stijve kartonsoort.  Wij gebruiken hiervoor het duurzame  en eco-vriendelijke Digigold Icewhite. Dit heeft een matte en neutrale uitstraling en heeft geen coating toegevoegd. Het ultra-witte en matte oppervlak van het papier is in de grafische wereld redelijk uniek. Samen met de sulfaatkarton soorten wordt het Icewhite het meest gekozen voor visitekaartjes drukken, ansichtkaarten drukken en voor flyers.

Houtvrij offset creme oftewel Biotop is een ongestreken creme-kleurige papiersoort. Het is één van de meest bekende ongestreken papiersoorten wereldwijd. Door de cremekleur, ofewel gebroken wit, heeft het een wat natuurlijke uitstraling ten opzichte van de wit ongestreken soorten. Om eerlijk te zijn is het wel één van onze favorieten. Het is zeer goed beschrijfbaar en wordt daardoor veel gebruikt voor briefpapier en visitekaartjes. Ook drukken we veel folders op Biotop.

Sulfaatkarton eenzijdig is een gestreken kartonsoort, in dit geval eenzijdig gestreken. Hierbij wordt het papier eenzijdig voorzien van een strijklaag en deze wordt glans geslepen. De voorzijde zal hierdoor glanzend zijn en de achterzijde heeft een matte, ongestreken uitstraling. De achterzijde is hierdoor prima beschrijfbaar en de voorzijde geeft een mooie weergave van je ontwerp. Vaak wordt de voorzijde ook voorzien van een glanslaminaat of matlaminaat. Eenzijdig sulfaatkarton is bij Printis verkrijgbaar in 250gr/m2, 300gr/m2 en 350gr/m2. Het wordt veel gebruikt voor ansichtkaarten.

Sulfaatkarton tweezijdig is een gestreken kartonsoort, in dit geval tweezijdig gestreken. Hierbij wordt het papier aan beide zijdes voorzien van een strijklaag en deze wordt glans geslepen. De voorzijde zal hierdoor glanzend zijn en de achterzijde heeft ook een glanzende uitstraling. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor promotionele uitingen. Vaak wordt de voorzijde ook voorzien van een glanslaminaat of matlaminaat. Eenzijdig sulfaatkarton is bij Printis verkrijgbaar in 250gr/m2, 300gr/m2 en 350gr/m2. Het wordt veel gebruikt voor flyers drukken en boekomslagen.

Rebello is een 100% gerecycled FSC materiaal. Het is een ongestreken, off-white papiersoort. Door het gebruik van de gerecyclede papierpulp is het lastig om het papier hagelwit te krijgen. De kleur is de kleur van het kladblokpapier wat we allemaal wel kennen. Het papier is gemaakt van 100% postconsumer gebruikt papier en is een eerste en beste keus wanneer duurzaamheid van belang is. En laten we eerlijk zijn, dit belang onderkennen we inmiddels toch allemaal? Het wordt veel gebruikt voor flyers en brochures.

Paperwise is een uniek en zeer duurzame papier- en kartonsoort. Het papier is gemaakt van landbouwafval en de milieu-impact ligt 47% lager dan papier van bomen. Hiermee kies je voor maatschappelijk verantwoord ondernemen ten top. Paperwise 295gr/m2 kan goed gebruikt worden voor flyers of visitekaartjes drukken.

Parelmoer pearl Icewhite oftewel Sirio Pearl Icewhite is een ongestreken, gemetalliseerd karton. Het heeft een unieke uitstraling. Door de subtiele glinstering ervaar je een exclusieve uitstraling. Bedrukbaar in kleur of bijvoorbeeld voorzien van foliedruk is het een uniek stukje drukwerk.