Hoe werkt het stansen van drukwerk

Op 21 februari 2023

Wat is stansen?

Stansen is het snijden van een bepaalde vorm in een materiaal. In veel gevallen, en natuurlijk in die van ons, gaat dit om papier of karton. Wat veel mensen niet weten is dat er bijvoorbeeld ook ontzettend veel leer wordt gestanst, maar ook kunststoffen zijn prima materialen om te voorzien van een unieke vorm. We vergissen ons nog wel eens in de termen slitten en stansen. Slitten is het half-door stansen van het papier. Dit wordt vaak gebruikt bij stickers. Hierbij is het dan mogelijk om het topvel in vorm te produceren waarbij de onderlaag intact blijft.

                                                        

We kennen diverse technieken van stansen:

  • vlakstansen
  • contourstansen oftewel contoursnijden
  • lasertstansen

Vlakstansen kan op verschillende manieren. Dit kan handmatig gebeuren of geautomatiseerd. De machines die hier van oudsher veel voor gebruikt worden in de grafische industrie zijn de Heidelberg degel (HDA) of de Heidelberg cilnder automaat (HCA) We noemen het vlakstansen omdat het papier via een vlakke vorm uitgesneden wordt. Hiervoor hebben we een dure stansvorm nodig. Deze is gemaakt van metaal op een houten plank. Deze vorm gebruiken we veelal voor de wat grotere oplages drukwerk.

Contourstansen of contoursnijden is een geautomatiseerd proces. Hiervoor hebben we geen fysieke stansvorm nodig. We gebruiken hiervoor de digitale stansvorm. Door middel van vaste punten, deze worden mee gedrukt op het drukvel, leest de contourcutter exact uit waar de vorm uitgesneden moet worden. We gebruiken hiervoor vaak de Zund contoursnijders. Deze zijn zeer accuraat en zorgen voor een hoge kwaliteit in stansen. Deze vorm is zeer geschikt voor de kleine oplages digitaal drukwerk.

Laserstansen is een digitaal en geautomatiseerd proces. Net zoals bij contoursnijden, gebruiken we hier geen fysiek stansmes voor. Het digitale bestand geeft aan waar de stans uitgevoerd moet worden. Laserstanden zorgt voor een ontzettend gedetailleerde unieke vorm. Nadeel hiervan is dat, door de hoge temperatuur, er aan de snijranden een verkleuring kan ontstaan.

Drukwerk stansen

Voordat we gaan drukken, zorgen we ervoor dat we we exact weten welke vorm van stansen we gaan gebruiken. Bij grotere oplages maken we een fysiek stansmes, bij kleinere oplages gaan we contoursnijden. Ook bepalen we vooraf of er bijvoorbeeld ook een rillijn in het drukwerk moet komen. Kiezen we voor contoursnijden dan plaatsen we "Zund-bollen". (Deze bolletjes op het drukwerk worden eraf gesneden zodat je hier niets meer van ziet) Met deze bollen kunnen we tot op de tiende millimeter nauwkeurig stansen en rillen. Na het stansen kunnen we er nog voor kiezen om het drukvel apart schoon te snijden maar dit gebeurt meestal alleen bij het vlakstansen.

                                                  

Welk drukwerk kun je stansen?

Hierop hebben we een heel gemakkelijk antwoord. We kunnen al je drukwerk stansen. Natuurlijk gebeurt het maar weinig dat een brochure of een boek gestanst wordt maar we hebben het uiteraard wel eens mogen verzorgen. We stansen veel bierviltjes, deurhangers, offertemappen, ronde flyers  en vooral veel kaarten in een unieke vorm. Wij hebben veel standaard drukwerk producten in onze webwinkel staan. Maar zoals je begrijpt is het maken van uniek drukwerk niet heel standaard. We kunnen je voor al je drukwerk verder helpen, of het nu in de webwinkel staat of niet. Met onze passie voor print én al meer dan 20 jaar ervaring maken we samen het mooiste en unieke drukwerk.

En heb je vragen of opmerkingen, je mag altijd contact met ons opnemen.