Drukwerk lamineren? De verschillende soorten laminaat

Op 07 juni 2021

Je wil je drukwerk net dat beetje extra geven qua uitstraling of je wil het simpelweg extra beschermen. Hiervoor maak je gebruik van een laminaat afwerking. Lamineren wordt veel gebruikt op menukaarten, flyers en omslagen van brochures en boeken.

                                                    

Lamineren betekent het aanbrengen van een zeer dunne, transparante laag folie. Deze wordt aangebracht door de lijmlaag van de folie te verwarmen op een lamineermachine. Deze machine verwarmt de folie tot een temperatuur van 100C. Glanslaminaat heeft een dikte van 25 micron en het matlaminaat heeft een dikte van 28 micron. Na het aanbrengen, is de folie verkleefd met het papier en de inkt. Het laminaat kan eenzijdig én tweezijdig aangebracht worden. Dit is meestal afhankelijk van de hoeveelheid bedrukking die per zijde van je drukwerk gebruikt wordt. De zijde waar de meeste bedrukking aanwezig is, wordt dan voorzien van de laminaatfolie.

De verschillende soorten laminaat bij Printis:

  • Glanslaminaat
  • Matlaminaat
  • Softtouch matlaminaat
  • Krasvast matlaminaat

Glanslaminaat zorgt voor een mooie en intense glans. Dit is tevens de soort die het meeste bescherming biedt en de minste krassen zal vertonen. Deze soort wordt veel gebruikt op ansichtkaarten drukken. Het zorgt ervoor dat de kleuren geactiveerd worden en veel intenser worden.

Matlaminaat zorgt voor een mooie matte en kwalitatieve uitstraling. De kleuren zullen iets minder intens worden omdat de matte folie licht breekt en diffuus maakt. Het is wel krasgevoeliger dan glanslaminaat.

Softtouch laminaat is een geweldige mooie soort. Een zeer matte uitstraling met een silky gevoel. Minder krasgevoelig dan matlaminaat en voelt zacht aan.

Krasvast matlaminaat wordt veel gebruikt voor omslagen van boeken en brochures drukken. Het heeft dezelfde uitstraling als het "gewone" matlaminaat maar krast veel minder snel.

Je drukwerk lamineren met de diverse soorten laminaat is ook afhankelijk van de papiersoort die je gebruikt. Een glanslaminaat gebruik je voor HV mc gloss en sulfaatkarton. Matlaminaat kan je gebruiken op HV mc gloss, HV mc mat, sulfaatkarton en Houtvrij offset. (Matlaminaat op Houtvrij offset geeft een mooie matte en natuurlijke uitstraling) Je visitekaartjes voorzien van tweezijdig laminaat heeft twee functies;

  • het geeft je visitekaartjes extra bescherming
  • het geeft een mooier effect (mat of glans)

Wat is het verschil tussen lamineren en plastificeren?

Als we drukwerk lamineren (mat of glans) dan zorgen we door middel van verlijming dat er een plastic laagje op het drukwerk "geplakt" wordt. Door de minimale dikte ervan, 25 micron, zie je niet dat dit een plastic folie is maar zie je alleen de uitstraling. De zijkant van het papier blijft onbeschermd. Het geeft je visitekaartje of flyer een luxe uitstraling. Het wordt ook vaak gebruikt voor omslagen van boeken en brochures. Bij het sealen van drukwerk wordt je product ingekapseld door middel van een plastic sheet. Ook de zijkant van het papier is voorzien van plastic. Het geeft een wat goedkopere uitstraling van bijvoorbeeld je menukaart maar geeft wel volledige bescherming.

Heb je nog vragen over lamineren, afwerken van drukwerk of algemene vragen, neem dan contact met ons op.