Waarom wij van digitaal drukwerk houden

Op 11 november 2019

Bij Printis zijn we dol op digitaal drukken, de reden hiervan willen we je graag uitleggen. Als ervaren grafisch bedrijf hebben wij de verschillende grafische technieken zien veranderen. Hieronder leggen we je in het kort deze technieken uit.

Offset drukwerk

Veel drukkerijen drukken vooral in de offset-techniek. Een grafische techniek die gebruik maakt van het principe; water en vet stoten elkaar af. Dit principe vindt plaats op een aluminium offsetplaat. Deze offsetplaten moeten voor het drukken belicht worden in een computer-to-plate (CTP) installatie. Op de drukpers zal hierdoor de drukinkt hechten op de ruwe ondergrond van de offsetplaat en afgegeven kunnen worden, via een rubberdoek, aan het papier. Deze productiewijze is redelijk tijdrovend en intensief. Tevens is het een niet erg duurzame oplossing gezien de afval- en reststoffen en relatief veel drukvellen genoemd papier-inschiet.

Digitaal drukwerk

Digitaal drukken is ontstaan in de jaren 90. Snelle leveringen in combinatie met steeds kleinere oplages zorgden ervoor dat digitaal drukken in een stroomversnelling kwam. Het verschil van digitaal drukken ten opzichte van digitaal printen vind je vooral terug in de productiewijze. Bij digitaal printen wordt er veelal gebruikt van zogenaamde dry toners. Bij digitaal drukken wordt er gebruik gemaakt van vloeibare toners. Deze worden overgebracht op een rubberdoek en hierna op het papier. Dit wordt ook wel een indirecte druktechniek genoemd. Een digitale drukpers kan met een juiste workflow, je digitaal bestand binnen seconden vanaf aanlevering op de drukpers positioneren. Dit is uiteraard een groot voordeel en hierdoor zijn opstartkosten zeer laag. Snel en voordelig variabele data drukken op ansichtkaarten of flyers is één van de mogelijkheden. Hierdoor ontstaat uniek digitaal drukwerk waarmee je je promotie eruit kunt laten springen en de communicatie nog persoonlijker wordt.

De voordelen van digitaal drukken

  • Drukwerk is direct droog en daardoor ook direct leverbaar
  • Constante kwaliteit
  • Drukken vanaf 1 exemplaar, bijvoorbeeld een proefdruk
  • Voordelig in de kleine en middelgrote oplages
  • Variabele data drukken in één drukgang, gepersonaliseerd drukken
  • Duurzaam i.v.m. weinig tot geen afvalstoffen ten opzichte van offset drukwerk

Printis en digitaal drukken op HP Indigo

Bij Printis maken wij gebruik van HP Indigo drukpersen. Dit is al jarenlang een gevestigde naam in de grafische industrie wanneer het om de hoogste kwaliteit drukwerk gaat. In 2007 startten wij met een HP Indigo 5500, hierna kwam de HP Indigo 7600 en inmiddels staat er bij ons een geweldige HP Indigo 12000. Hierop kunnen wij digitaal drukken tot een formaat van 53x75cm en tot een dikte van 400 gram papier. De papiersoorten die wij in eigen huis digitaal bedrukken is uniek. Ook drukken wij digitaal met witte inkt waardoor je uniek drukwerk kunt maken. Gedrukt op de mooiste gekleurde papiersoorten, natuurlijk standaard bij ons op voorraad, geeft dit een geweldig effect. En natuurlijk kunnen wij bij Printis ook plano drukvellen digitaal voor je drukken.

De combinatie Printis (Gld print & media) samen met HP Indigo heeft ons in 2018 ook al een mooie prijs opgeleverd. Onze HP Indigo 12000, gevoed door onze dagelijkse passie voor print, heeft ons de precieuze INKSPIRATION AWARD opgeleverd voor mooiste fotoboek 2018 in Noord-Europa.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over digitaal drukken en digitaal drukwerk? Laat het ons weten en neem contact met ons op. Bij Printis delen we onze passie voor print graag met je!