Wenskaarten of ansichtkaarten drukken?

Op 18 september 2021

Velen weten het niet maar er is een groot verschil tussen een wenskaart en een ansichtkaart. Hier willen wij uitleggen wat het verschil tussen deze twee soorten drukwerk is. Ook leggen we je graag uit wat een briefkaart is, een vorm die niet heel veel gebruikt wordt maar zeker nog bestaat.

                                    

De briefkaarten

De briefkaart is vaak een kaart zonder afbeelding. Uiteraard geen blanco kaart want men zal deze ter post moeten kunnen bezorgen. De wordt gedrukt op een wat dikker papier zoals bijvoorbeeld een eenzijdig sulfaatkarton 250 gram of een uncoated papiersoort zoals houtvrij offset 300 gram. Op de achterzijde is er ruimte om de ontvanger en eventueel de verzender in te vullen. Natuurlijk kan je deze ook door middel van direct-mail vooraf voorzien van geadresseerden. Ook kan je de briefkaart voorzien van een voorgedrukte postzegel of het port betaald logo bij grotere aantallen. De briefkaart wordt vaak gehanteerd in het formaat 100x150mm maar tegenwoordig gebruikt men ook veel het standaard A6-formaat; 105x148mm.

De ansichtkaarten

Ansichtkaarten zijn kaarten waar er op de voorzijde een mooie foto of afbeelding staat. We kennen allemaal nog de kaarten die we vanaf onze vakantiebestemming verstuurden naar onze familie. De achterzijde heeft de mogelijkheid om de ontvanger in te vullen of door middel van direct-mail direct mee te laten drukken. Ansichtkaarten drukken zijn enkele kaarten van twee pagina's, voorzijde en achterzijde. In het verleden werd er vaak een eenzijdig sulfaatkarton van 270 gram gebruikt in verband met de stevigheid. Tegenwoordig kan je alle papiersoorten gebruiken die er beschikbaar zijn. Om het een kaart te noemen moet je wel de dikke papiersoorten (karton) gebruiken vanaf 250 gram, wij adviseren voor een ansichtkaart eenzijdig sulfaatkarton 300 gram of bijvoorbeeld natuurkarton 340 gram. Eventueel nog te kiezen voor een afwerking zoals glans- of matlaminaat.

De wenskaarten

Wenskaarten zijn eigenlijk wel een beetje onze favoriet. Het is een kaart die in de meeste gevallen uit vier pagina's bestaat en dus gevouwen wordt. Aan de voorzijde voorzien van een mooie foto, illustratie of een quote. De binnenzijde is blanco of voorzien van een tekst voor de ontvanger. Voorbeelden van wenskaarten zijn verjaardagskaarten en kerstkaarten drukken. Wenskaarten drukken wij veel het gesloten formaat van A6 of A5. Natuurlijk zijn alle formaten mogelijk maar bedenk dat een wenskaart in een envelop verstuurd moet worden. (let ook goed op de portokosten met betrekking tot het grammage van het papier) Hierdoor moet je je formaat afstemmen op de beschikbare enveloppen. Deze enveloppen worden handmatig of geprint voorzien van de geadresseerden.

Gewicht van je wenskaart berekenen:

Als je het gewicht van je wenskaart of ansichtkaart wil berekenen om te weten hoeveel porto erop moet, dan is er een eenvoudige berekening. Is je kaart bijvoorbeeld A5 (148x21mm) formaat en je hebt een papiersoort gekozen met een dikte van 300 gram dan is de berekening:

0,148x0,21x300gram = 9,32 gram per kaart

Rond deze naar boven om voor zekerheid te kiezen.


Zoals je ziet zijn er dus wel degelijk verschillen tussen de verschillende kaarten. En mocht je vragen hebben of ideeën dan kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.